خبرگزاری سلامت: فصل گرم، جذابيت شنا و ورزشهاي آبي را افزايش ميدهد و از آنجایی كه آب تني و ورزشهاي مرتبط، اكثرا در فضاهای باز صورت ميگيرد، آفتاب سوختگي شايعترين مشكلي است كه در بخش مراقبتهاي پوستي با آن مواجه خواهيم بود. همچنين موها نيز پس از تماس طولاني با آب و سپس تبخير اين آب در اثر تابش آفتاب خشكتر ميشود. موها هم ممكن است سفيد شوند. مردم ممكن است در استخر، درياچه، دريا و حتي در مرداب يا آب شور شنا كنند.
دکتر محمدعلی نیلفروش زاده، رییس انجمن متخصصین پوست ایران میگوید: هر ماده موجود در آب ممكن است براي پوست مشكل ساز باشد، از جمله آلوده كنندهها، داروها، مواد شيميايي موجود در آب، ميكروارگانيسمها، جلبكها، كرمها، نباتات، مرجانها و سنگهاي تيز كه هرکدام ميتوانند مشكل خاص خودشان را در افراد ايجاد نمايند. به طور مثال به علت استفاده از سولفات مس براي كنترل خزه و جانوران ذره بيني امكان دارد موهاي بلوند و سفيد در تماس با آب سبز رنگ شوند. كلراين ميتواند چشمها را سوزانده آنها را قرمز و تحريك كند و همچنين باعث خشكي پوست و مو شود، عفونت قارچي پاها نيز زياد ديده ميشود.
وی ادامه میدهد: در واقع امكان دارد پوست به علت تماس زياد با لباس شنا خيس، سفيد و متورم شود و اين موضوع باعث عفونت قارچي ثانويه شود. همچنين يك ناراحتي معروف به بثورات خزشي ناشي از ورود انگل به پوست وجود دارد كه در مدفوع سگ و گربه يافت ميشود و ممكن است در ساحل وجود داشته باشد. سائيدگيهاي ناشي از برخورد با كنارههاي سخت استخر يا تخته سنگها اگر معالجه نشوند نيز احتمالا منجر به عفونت پوست ميشوند.
متخصص پوست، مو و زیبایی اضافه میکند که هميشه بايد پس از شنا دوش گرفت، براي كنترل خشكي پوست به تمام سطح بدن لوسيون مرطوب كننده مالیده، موها را با شامپو شستشو داده و در صورت لزوم از نرم كننده استفاده و سپس لباسهاي تميز و خشك به تن شود. نکته مهم توجه به بريدگيها و سائيدگيهاي غير عادي است. اگر رنگ موها به سبزي میزند، بهتر است با آرايشگر مشورت شود تا رنگ مو را كنترل كند و در صورت بروز آفتاب سوختگي يا ناراحتي پوستي شديد به متخصص پوست مراجعه شود.
طبق گفته وی و بر اساس این گزارش، بعضي از مشكلات پوستي شايع در شناگران را ميتوان چنين برشمرد:
پوست خشك در شناگران شايع است. علت اين پديده حل شدن و از بين رفتن تدريجي چربي محافظ پوست است كه منجر به كاهش رطوبت لايه شاخي شده و سبب ايجاد يك پوست خشك، پوسته پوسته و خارش دار ميشود. اين وضعيت با دوش گرفتنهاي داغ و طولاني كه شناگران به انجام آن شهرت دارند و نيز باقي ماندن بهمدت طولاني در جكوزيهاي گرم بدتر ميشود. براي رفع اين معضل ميتوان با كاهش مدت دوش گرفتن و در واقع يك دوش سريع با آب ولرم از خشكي بيش از حد پوست جلوگيري كرد و از صابونهاي ملايمتر استفاده نمود. همچنين بايد از يك نرم كننده با پايه روغن بلافاصله پس از خشك كردن بدن با حوله استفاده كرد. وازلين ساده يا روغن معدني يك مرطوب كننده خوب و ارزان قيمت است. داروهاي تركيبي حاوي كورتون موضعي در صورت تبديل خشكي پوست به اگزما ضرورت پيدا ميكنند و ميزان استروئيد بستگي به وضعيت بيماري دارد.
مسأله بعدی، التهاب پوست در اثر پوشيدن لباس شنا میباشد. ممكن است پس از يك روز استفاده طولاني مدت از يك مايوي مرطوب و تنگ و چسبان اين حالت اتفاق بيفتد كه در واقع يك التهاب عفوني عميق (فوليكوليت باكتريال عميق) با درگيري شايع ميكروبهايي مانند استرپتوكوك و استاف طلايي است و بيمار دچار تودههاي زير پوستي عميق ملتهب و سفت در طول ناحيه باسن ميشود.
مورد بعدی، التهاب فوليكول با لوله آب داغ توسط نوعي باكتري به نام سودوموناآئروژينازا ايجاد شده و در افرادي كه از استخرهاي آبهاي گردان و جكوزي با لولههاي داغ استفاده ميكنند ديده ميشود. نواحي تماس داده شده با آب داغ ضايعات پوستي به صورت دانههاي برجسته قرمز رنگ و يا چركي پيدا ميكند كه خود به خود در طول 7 تا 10 روز خوب ميشوند. کمپرس اسيد استيك 5% به مدت 20 دقيقه دوبار در روز نيز علائم را بهتر ميكند. در صورت وجود علائم عمومي (مثل تب و لرز و برجستگيهاي غدد لنفاوي) يك دوره درمان با آنتي بيوتيك خوراكي با تجويز پزشك توصيه ميشود. رساندن كلرين كافي و كنترل PHلولههاي آب ميتواند به جلوگيري از اين مشكل كمك كند.
مسأله بعدی، حساسيت پوستي آلرژيك نسبت به وسايل شنا میباشد که در پی آن چند ضايعه پوستي منحصرا توسط وسيله شنا ايجاد میشود. سوداي (درماتيت) غواصي توسط يك حساسيت پوستي آلرژيك به عينك شنا يا ماسك غواصي ايجاد ميشود و علائم آن عبارتند از قرمزي، خارش و گاهي ضايعات ترشحي يا دلمه بستن در قسمت تحت تماس. سوداي لباس غواصي، گردن، تنه و اندامها را به علت آلرژي تماسي نسبت به مشتقات تيوره آ(thiourea) درگير ميكند و بايد آن را از جوشهاي ناشي از فشار افتراق داد. حساسيت پوستي نسبت به گيره بيني، گوشيها و وسايل ديگر شنا نيز ممكن است ديده شوند.
برجستگي گرهي (گرانولوم) استخر شنا از دیگر مشکل شایع میان شناگران محسوب میشود. در پی این بیماری پوست، برجستگيهاي سطحي يا عمقي قرمز تا تيره داراي سفتي و دلمه روي زانوها، آرنج يا سطح پشتي دستها و پاها پيدا ميكند كه ممكن است بعد زخمي شوند. علائم اغلب مختصرند، اما ممكن است درد و خارش موضعي ديده شود. براي درمان آنتي بيوتيك خوراكي لازم است و درمان 4 تا 6 هفته پس از فروكش علائم كلينيكي ضايعات ادامه پيدا كند.
خارش شناگران هم يك واكنش آلرژيك نسبت به لارو نوعي كرم است كه با خارش و دانههاي قرمز موقتي همراه است كه پس از شنا به صورت لكه و دانههاي برجسته قرمز ظاهر شده و در عرض چند روز ناپديد ميشوند. اگر مناطق درگيري بزرگ نباشد نيازي به درمان ندارد. آنتي هيستامين خوراكي و كمپرس سرد همراه با كورتون موضعي با قدرت متوسط ممكن است مفيد باشد. قارچ تينه آ پديس يا قارچ كف پا هم از دیگر بیماریهای شایع میان شناگران میباشد. اين قارچ پوستي روي كف پا و كنارههاي پاشنه و پنجه پا رشد ميكند و به علت اين كه معمولا شناگران با پاهاي برهنه در محوطه استخر راه ميروند به آساني قابل انتقال به ديگران ميباشد. علائم ميتواند شامل لكههاي قرمز يا قهوهاي همراه با پوسته پوسته شدن و گاهي ايجاد تاول باشد. براي رفع اين مشكل از درمانهاي رايج موضعي ضد قارچ ميتوان بهره گرفت.
رییس مرکز تحقیقات پوست و سلولهای بنیادی در ادامه سخنانش میگوید: اگر PH آب استخر شديدا قليايي يا شديدا اسيدي باشد نیز ميتواند سبب گلو درد، تحريك و سوزش پوست و چشمها شود. PH آب استخر بايد در حدود 7.4 نگه داشته شود. گاهي ممكن است شنا در استخر سبب سبز شدن موهاي روشن شود. در اين صورت ميزان مس موجود در آب استخر زياد است و اين ممكن است به علت اسيدي بودن آب استخر باشد كه مس موجود در لولههاي آب را حل كرده و سبب تغيير رنگ موهاي روشن و رنگ كرده ميشود. نکته مهم آن که كلرامينها، تركيباتي هستند كه در محيط استخرهاي شنا وجود دارند و ميتوانند سبب مواردی نظیر سوزش و قرمزي چشم، احساس سوزش از بيني به گلو و ريه، پوست خشك و خارش دار و موهاي خشك و دشواري در تنفس بهخصوص در بچههاي كوچك شوند.
وی همچنین اضافه میکند: مهمترين نكته مانند ساير رشتههای ورزشي، رعايت بهداشت فردي است. بايد از لباس شنا و وسايل شناي تميز و كاملا خصوصي استفاده کرد و پس از شنا همه لباسها و وسايل را با مواد شوينده شست و خشك كرد. قبل و بعد از شنا ميبايست دوش گرفت و قبل از وارد شدن به محوطه استخر از حوضچههاي مخصوص كلر عبور کرد. بهتر است در محوطه استخر از دمپايي استفاده شده و از آنها در محلهاي ديگر استفاده نشود. استفاده از روغنهاي مخصوص شنا براي جلوگيري از آفتاب سوختگي توصيه ميشود. پس از شنا بهتر است موها با شامپو شسته شده و به آنها نرم كننده زده شود. همچنين استفاده از كرمها و لوسيونهاي بدن از خشكي پوست جلوگيري ميكند. در صورت حساسيت پوستي نسبت به وسايلي مانند عينك شنا، بازوبند و غيره بهتر است از يك نوع ضد حساسيت يا بدون ناتكس استفاده كرد و در صورت وجود هر گونه ضايعه پوستي، پيش از رفتن به استخرهاي عمومي بهتر است به پزشك متخصص مراجعه شود.
کد خبرنگار: 410100
نظر شما